3# gröna sköna oaser för lata sommardagar

3# gröna sköna oaser för lata sommardagar

Finns det något härligare än att sitta i en skön stol och bara njuta i sommarvärmen? Gärna omgiven av vänner, gott fika och mycket grönska. Här kommer inspirationstips för att skapa gröna oaser, vare sig du bor i lägenhet eller i hus.

Gröna uterum

Att ha ett grönt uterum att äta frukost i är ett av sommarens stora nöjen. Om du har en stor trädgård kan du rent av ha flera uterum – omväxling förnöjer. Hur mycket växter som du har beror på vad du ska ha uterummet till: en avskild plats att gömma sig i eller fikastället för hela släkten. Du får göra en avvägning mellan möbler och gröna växter. Bästa stället att köpa både växter och roliga tillbehör är hos wext huset, som har allt till både balkongen, växthuset och bersån.

1# Förvandla balkongen till något extra

Bor du i stan och har balkong kan du göra om den till ett rikt snyggt och mysigt uterum. Fullt av växter, blommor och rent av ett litet vattenbad för fjärilar och bin. Det klokaste är om du börjar med att ställa ut dina möbler, innan du fyller balkongen med krukor och balkonglådor. Sätt sig sedan på de olika platserna, i solstolen och i rottingsoffan, och tänk hur sittplatsen både ska vara praktiskt och skön att sitta i. Det är härligt att omges av växter, men inte att ha blad i ansiktet. Samma procedur kan du behöva göra om du ska ha sittmöbler i ett växthus eller en liten altan. En matta är skönt för fötterna, men ju fler växter som du har, desto lortigare kommer mattan att bli. Förutom att du också måste tänka på regn. Placera mycket växter i hörnen och i balkonglådor, så får du en grön oas. Du kan också ha murgröna som växter upp längst med väggen.

2# Västhuset

Har du ett litet större växthus kan du ställa in ett par stolar och bord och vara helt omgiven av växter. Det förutsätter att målet med växthuset inte är att driva upp hela årets grönsaksbehov, utan att du har plats över. Om du har ett gammalt växthus som bara står, så kan du också göra om det till ett fint uterum. Växthus i glas är mysiga och kan vara vackra, vilket gör att de passar perfekt som fikaställe. Men de fungerar bäst under våren, hösten eller under morgon och kväll på sommaren.

3# Berså

Förr i tiden var det vanligare med berså. Har du en stor trädgård kan du skapa ett rum med buskar som väggar. Se till att göra bersån så stor att det blir bekvämt att sitta där. En hög berså kan vara en riktigt sval plats under sommarens varmaste dagar.