Måla med kalkfärg

Måla med kalkfärg

Om du har någon form av insyn i inredningsvärlden har du säkerligen lagt märke till kalkfärgen. Kalkfärg är något som flitigt har setts till på hundratals Instagramkonton och inredningsmagasin under de senaste månaderna. Vi vill mer än gärna tipsa dig om denna heta färg som råder just nu, men eftersom den är lite unik i sitt slag är det osäkert hur länge den kommer hålla i sig. Å andra sidan handlar ju det här om vilka inredningstrender som cirkulerar just nu, så att utesluta kalkfärgen vore mer än skamligt.

Hur fungerar kalkfärg?

Kalkfärg är en målarfärg som främst använts på väggarna. Precis som namnet beskriver så innehåller färgen kalk, vilket i sin tur leder till häftiga färgskiftningar och mönster. Du kan själv bestämma vilken kulör som du vill använda dig av, eftersom färgen på grund av sin popularitet har tagits fram i en mängd olika nyanser. Vill du vara inredningsriktig bör du dock välja grönt, rosa, beige eller grått.

Häftiga skiftningar

Hur du använder dig av färgen kommer att vara avgörande för vilka mönster som uppenbarar sig på din vägg. Om du målar med korta drag så kommer du att få en mer dramatiskt look och målar du med långa drag så kommer väggen att vara mer “flytande” och harmonisk. Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att du målar i olika riktningar för att få det där resultatet som alla strävar efter. Det här är alltså inte en färg där du ska använda roller och satsa på att få en sån jämn färg som möjligt. Bara din fantasi sätter gränser.

Kalkfärg – fungerar i alla rum

Kalkfärgen ger fantastiskt fina resultat och fungerar därför mycket bra i alla typer av rum. Slutresultatet är nästan alltid stilrent, oavsett vilken look det är som du föredrar. Du väljer själv om du vill måla delar av rummet eller om du vill ha färgen på alla väggar. Eftersom den ibland kan upplevas dramatisk kan en fondvägg vara ett alternativ. Skulle du bli väldigt nöjd med fondväggen och vilja utöka med att måla även de andra väggarna så är det bara att sätta igång. Skiftningar är precis det som färgen ska ha, så att måla alla väggar på en och samma gång är inte nödvändigt.

Det råder inga tvivel om att kalkfärgen är hetare än någonsin just nu och vi kan även se den hemma hos artister och skådespelare. Det bästa sättet att hitta bra kalkfärg är att vända sig till den närmaste färghandel som man har, men färgen går även att beställa hem från internet. Fördelen med att köpa den i en fysisk butik är att du har möjlighet att titta på prover på hur färgen blir i verkligheten.