Maximera med mönster

Maximera med mönster

Länge hade den minimalistiska trenden hela Skandinavien i sitt grepp. Under senare år har det äntligen börjat luckras upp och vi vågar addera både färg, form och mönster. Att inreda med mönster av olika slag är både trendigt och ger en personlig och ombonad känsla. Med bra planering och genomtänkta materialval blir intrycket varmt och lyxigt snarare än plottrigt.

Hitta rätt i mönsterdjungeln

Mönster finns överallt – på tapeter, textilier, porslin och trycksaker. Hur gör du för att skapa ett sammanhållet intryck? Knepet är att hitta din egen stil, det finns helt enkelt mönster för alla, till och med mönsterskeptikern. För att hitta rätt kan du börja med att surfa runt och samla bilder på interiörer du gillar. Exempelvis finns massor av mönstrade tapeter på Familjetapeter som du kan låta dig inspireras av. Vilken typ av bilder fastnar du för? Ganska snart kommer du att hitta den röda tråden som visar vilken mönstertyp du är:

  • Grafiska mönster för den försiktiga. Med gråa, svarta och vita toner kan du behålla den skandinaviskt svala och minimalistiska stilen och ändå få in mönster i ditt hem.
  • Jobba ton i ton för den som vill ha det ombonat. Hitta en färg du gillar och låt den gå igen i hela inredningen. Knepet är att använda sig av samma nyans i ljusare och mörkare varianter. Här får du ett välmatchat hem oberoende av vilka mönster du använder dig av.
  • More is more. Om du älskar den maximalistiska trenden finns det ingen anledning till varför du inte skulle kunna gå “all in” på både färg och mönster. Här gäller det att gå hela vägen och inte hålla tillbaka. Fyll ditt hem med färger och mönster som du gillar och låt inte konventionerna begränsa dig.

När du hittat din riktning så är det bara att sätta igång. Låt mönstrade tapeter och detaljer förgylla ditt hem och din vardag!