Väggprydnader – så kan du pynta väggarna

Väggprydnader – så kan du pynta väggarna

Väggarna är en viktig del av bostaden och hur man inreder och pyntar väggarna har stor betydelse för inredningen och stilen man vill ha. Men många tycker det är svårt att veta hur man ska inreda just väggarna på ett snyggt sätt. Det finns många sätt man kan göra väggarna fina och hemtrevliga på. Dessutom finns det en del man bör tänka på för att få till ett bättre resultat.

Hänga upp tavlor – tänk så här

Tavlor är det som är vanligast att ha på väggarna. Oavsett vilka tavlor man har finns det några saker man bör tänka på när man ska hänga upp dem. Förutom att hitta riktigt snygga tavlor som passar inredningen och som man gärna vill titta på hela dagarna så bör man även komma ihåg att:

  • Sätta upp tavlorna med rätt verktyg. Olika väggar kräver olika verktyg. Se till att sätta upp tavlorna ordentligt och att rätt verktyg används för väggarna de ska sitta på. Är det en vägg av plywood kan det räcka med en spik, men är det en betongvägg måste man borra.
  • Hänga tavlorna i underkant med varandra. Någon har bestämt att tavlor hänger snyggast om de hänger i underkant med varandra. Har du fler än en tavla i ett rum bör tavlorna alltså hänga med samma avstånd till golvet räknat från underkanten av tavlorna.
  • Bara hänga upp saker man själv gillar. Köp inte en tavla med ett motiv som du själv inte är så förtjust i. Det är annars lätt att man följer en trend istället för att följa sina egna preferenser. Kika in hos Bga.se och välj några snygga posters du gillar samt passande ramar för att göra motivet en tjänst.

Att pynta väggarna med andra saker

Det är inte bara tavlor som kan pryda väggarna i ett hem. Exempelvis kan man pryda väggarna med belysning som väggljusstakar och lampetter. Blommor gör sig väldigt fina mot en vägg. Häng upp en murgröna så att den kan pryda en stor del av väggen för att skapa en mjukare och mer rofylld atmosfär i hemmet. Det kan vara fördelaktigt att pryda väggarna med saker som inte är kantiga. Själva väggarna är ju fyrkantiga och tavlor och speglar brukar också vara fyrkantiga, vilket får hemmet att kännas kantigt och hårt. Men genom att mjuka upp väggarna med blommor tar man bort lite av den där hårda och kantiga känslan. Även tyger kan ge en uppmjukande effekt. Det går bra att hänga upp tygstycken lite här och var eller hänga upp en stor gardin som täcker hela väggen från golv till tak. Det ljudisolerar dessutom en del och gör att hemmet känns mysigare.